Dugorocni projekat uvodjenja i ustanovljenja prava prirode u zakonu kroz spoznaju da je priroda zivo bice i kao takva treba da bude zasticena na istom nivou kao i ljudi

Prava prirode je priznanje i postovanje cinjenice da Priroda ima prava.
To je priznanje da ekosistemi – uključujući drveće, okeane, životinje, planine – imaju prava bas kao sto ljudska bića imaju prava da postoje i prosperiraju.
Prava Prirode je balansiranje onoga što je dobro za ljudska bića sa onim što je dobro i za druge vrste, za planetu kao Svet.

Trenutno, u postojećim sistemima prava u skoro svakoj zemlji, priroda se smatra imovinom, tretman koji daje vlasniku imovine pravo da uništi ekosisteme i prirodu na toj imovini.

Kada govorimo o “pravima prirode,” to znači prepoznavanje da priroda, ekosistemi i prirodne zajednice nisu samo imovina koja može da bude posedovana, nego su subjekti koji imaju nezavisno pravo na postojanje i napredovanje.

Zakoni koji priznaju prava prirode ce na taj nacin promeniti status prirodnih zajednica i ekosistema da budu prepoznata i priznata kao prava rodnih lica sa pravima koja mogu da se sprovode od strane ljudi, vlada i zajednica.

Prema tome, umesto da tretiramo prirodu kao imovinu pod sadasnjim zakonom, prava prirode prepoznaju da priroda u svim njenim oblicima života ima pravo da postoji, opstaje, održava i regeneriše svoje vitalne cikluse.

Clanstvo u / Members of: The Global Alliance for the Rights of Nature – http://therightsofnature.org

Partneri / Partners – Earth Law Center

Serbia Initiative – https://www.earthlawcenter.org/serbia-initiative/

Teme / Issues: Brane/dams & pesticidi / pesticides

Groups to Seek Fundamental Legal Rights for Serbia’s Wild Rivers and Ecosystems – https://www.earthlawcenter.org/elc-in-the-news/2018/4/earth-law-center-and-earth-thrive-launch-first-ever-rights-of-nature-campaign-in-serbia

Pesticide Free Zones in Europe –  https://www.earthlawcenter.org/blog-entries/2018/5/an-earth-centered-solution-pesticide-free-zones-in-europe